Τα σκυλιά από τη φύση τους προτιμούν κλειστούς χώρους για να ηρεμούν και να κοιμούνται. Θυμηθείτε πόσες φορές έχετε δει το σκυλάκι σας να κοιμάται κάτω από ένα τραπέζι, πίσω από καναπέ ή ακουμπώντας σε τοίχο.
Όλα τα άγρια ζώα αναζητούν ένα ζεστό, ασφαλές και προστατευμένο μέρος για να ξεκουράζονται. Ο σκύλος θα πρέπει να θεωρεί το κλουβάκι ότι είναι η φωλιά του. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε συνδυάσει τα κλουβί, με φυλακή και νιώθουμε ενοχές κλείνοντας το ζωάκι μας εκεί. Αυτό δεν ισχύει για τον ίδιο τον σκύλο.
Αν το κλουβάκι, παρουσιαστεί και μπει σωστά στη ζωή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες καταστάσεις όπως:
• ασφαλή μεταφορά του ζώου σε ταξίδια
• μέθοδος εκπαίδευσης (π.χ. τουαλέτα)
• ήρεμη παραμονή του εκεί όταν χρειάζεται (π.χ. επισκέπτες στο σπίτι)
• καταστάσεις stress του ζώου (π.χ. κροτοφοβία)
• διαχωρισμός αν υπάρχουν δύο ζώα στο σπίτι
• ασφαλές μέρος όταν λείπετε από το σπίτι για λίγες ώρες
Βασικοί τύποι κλουβιών:
*Υπάρχουν κι άλλοι τύποι κλουβιών που μπορεί να ταιριάζουν απόλυτα στον χώρο του σπιτιού σας.
Γνωριμία του κλουβιού με το κουτάβι/σκύλο σας
Το κλουβί θα πρέπει να επιτρέπει στο σκύλο να σηκώνεται όρθιος, να ξαπλώνει άνετα και να κάνει στροφή. Υπολογίστε το μέγεθος και βρείτε το σημείο του σπιτιού που θα το τοποθετήσετε. Κατά προτίμηση σε μία ήσυχη γωνία, στο χώρο που βρίσκονται τα μέλη της οικογένειας σας, τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Στρώστε στο πάτωμα του κάποιο μαλακό πανί.
Το Κλουβί Πρέπει Να Συνδυαστεί Μόνο Με Ευχάριστα Πράγματα !!!
Αφήστε το σκυλάκι να πλησιάσει μόνο του, να περιεργαστεί, να μυρίσει και να εξερευνήσει το κλουβί, χωρίς να το αναγκάσετε να μπει μέσα με βία, κλείνοντας την πόρτα πίσω του. Επιβραβεύετε την περιέργεια του, κάθε φορά που πλησιάζει το κλουβί ή που μπαίνει μέσα.
• Ενθαρρύνετε το να μπει, πετώντας μέσα λιχουδιές ή τα αγαπημένα του παιχνίδια.
• Ταΐστε το γεύμα του μέσα στο κλουβάκι και όσο τρώει κλείστε την πόρτα. Το αφήνετε να βγει μόλις τελειώσει το φαγητό.
• Για μεγαλύτερη παραμονή του ζώου μέσα, δώστε του ένα κοκαλάκι ή ένα γεμάτο kong – αρχικά με την πόρτα ανοιχτή και κλείνοντας την για όσο είναι απασχολημένο.
• Μάθετε του την εντολή «πήγαινε στη θέση σου».
• Όταν πια πηγαίνει μέσα με χαρά, αρχίστε να κλείνετε την πόρτα για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην αγχώνεται. Προτιμήστε τις ώρες που νυστάζει όχι όταν θέλει να παίξει ή είναι σε ένταση.
• Σταδιακά, αυξήστε τον χρόνο παραμονής του. Να θυμάστε ότι τα κουτάβια χρειάζονται συχνές επισκέψεις στην «τουαλέτα» τους.
• Επιβραβεύετε πάντα την ηρεμία του μέσα στη «φωλιά» του. Σε περίπτωση που κλαψουρίζει ή γαβγίζει, περιμένετε πρώτα να ησυχάσει και μετά του επιτρέπετε να βγει.
Μην χρησιμοποιήσετε το κλουβί για τιμωρία. Αν το σκυλάκι σχηματίσει αρνητική σχέση με το κλουβί, θα σας πάρει πολύ χρόνο να τη διορθώσετε, γυρνώντας σας πίσω στα αρχικά βήματα.
ΥΠΟΜΟΝΗ – ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ – ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΚΡΑ & ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.