Τα κουτάβια και τα σκυλιά έχουν μεγάλη ενέργεια και ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια. Θέλουν τόσο πολύ να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Παρακάτω υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές ώστε αυτός ο κόσμος να είναι ασφαλής και ευχάριστος.
Η ασφάλεια μέσα στο σπίτι
1. Φτιάξτε τη «φωλιά» και το χώρο του (κρεβατάκι, πιατάκι φαγητού – νερού) έτσι ώστε να έχει άμεση πρόσβαση.
2. Χρησιμοποιήστε πόρτες ασφαλείας (baby gates) για να περιορίσετε το κουτάβι/σκύλο σε ένα χώρο ή δωμάτιο. Έτσι θα αισθάνεστε σίγουροι όταν κάνετε δουλειές ή αν λείψετε για κάποιο διάστημα.
3. Απομακρύνετε όλα τα αιχμηρά – επικίνδυνα αντικείμενα και τα αντικείμενα που μπορεί να μασήσει και να καταπιεί (πχ. μαχαίρια, ψαλίδια, γυαλί, βίδες, καρφιά, πλαστικά φυτά, τοξικά φυτά κλπ).
4. Αποκλείστε την πρόσβαση του κουταβιού/σκύλου σε χημικές ουσίες (φάρμακα, απορρυπαντικά – καθαριστικά, σαπούνια, καλλυντικά, μπογιές, κλπ).
5. Προσέξτε τα σκουπίδια σας ή τα υπολείμματα φαγητού σας. Ανθρώπινες τροφές όπως σοκολάτα, κρεμμύδι, σταφίδες, αλκοόλ, κόκαλα ψαριών, κότας κ.ά., μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες ή και θάνατο.
6. Κρατήστε μακριά ή καλύψτε τα ηλεκτρικά καλώδια και τις πρίζες.
7. Ελέγξτε τα παράθυρα τις πόρτες και τα μπαλκόνια σας ώστε να μην υπάρχει περίπτωση πτώσης ή διαφυγής.
8. Μην αφήνετε πλαστικές σακούλες, κορδόνια ή σχοινιά. Παίζοντας με αυτά, υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας ή στραγγαλισμού.
9. Παρέχετε στο κουτάβι / σκύλο σας κατάλληλα παιγνίδια, ελεγμένα από εσάς ώστε να ασχολείται με αυτά και όχι με τα έπιπλα, τα ρούχα σας, τα παπούτσια σας κλπ.
10. Προσοχή, όταν κλείνετε ή ανοίγετε τις πόρτες του σπιτιού. Μπορεί να τραυματίσετε το κουτάβι / σκύλο σας εάν βρίσκεται πίσω από αυτές.
11. Να έχετε έτοιμο ένα εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών.
12. Να έχετε κοντά στο τηλέφωνο σας, τους αριθμούς τηλεφώνου του κτηνίατρου σας.
Η ασφάλεια έξω από το σπίτι
1. Μην αφήνετε το κουτάβι/σκύλο σας ποτέ ανεπιτήρητο.
2. Κυκλοφορείτε το σκύλο σας πάντα με λουρί (Νόμος 4039/2012).
3. Φοράτε στο σκύλο σας περιλαίμιο με τα στοιχεία σας (όνομα, τηλέφωνο κλπ)
4. Αποφεύγετε τα μακριά λουριά. Προτιμάτε τα κοντά λουράκια (1-2m), για την καλύτερη επίβλεψη του. Αν ο σκύλος περπατάει δίπλα σας, ελέγχετε το περιβάλλον: α) Βλέπετε οτιδήποτε βάζει στο στόμα του β) προλαβαίνετε ξαφνικές συμπεριφορές (πχ. πετάγετε μία γάτα και τρομάζει γ) αποφεύγετε τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού ατυχήματος δ) μειώνετε τον κίνδυνο καβγά ή επίθεσης με άλλα σκυλιά, κλπ.
5. Δουλέψτε πολύ την εντολή «έλα». Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος γυρίζει πίσω σε εσάς κάθε φορά που τον καλείτε.
6. Να είστε συνεπείς στις επισκέψεις του κτηνίατρου. Μην αμελείτε τα εμβόλια του σκύλου, τις αποπαρασιτώσεις, τις αμπούλες και τα κολάρα για ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες κλπ.
7. Μην αφήνετε το κουτάβι/σκύλο σας πολύ ώρα μέσα στο αυτοκίνητο τους καλοκαιρινούς μήνες. Λίγα λεπτά σε καύσωνα μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία και θάνατο.
Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.