Η επίσκεψη σας στον κτηνίατρο

Sick-Bulldog-on-Veterinarians-Table

  1. Προγραμματίστε και κλείστε ραντεβού 1 – 2 μέρες νωρίτερα. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας. Έτσι σέβεστε τον κτηνίατρο και τους άλλους πελάτες, όπως θέλετε να σέβονται εσάς και τον χρόνο σας.

2. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας το Βιβλιάριο υγείας του ζώου σας. Η ενημέρωση του βιβλιαρίου σε κάθε επίσκεψη σας είναι σημαντική για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

3. Αν έχετε παραπάνω από ένα ζωάκι προς εξέταση, για την δική σας ευκολία, φέρτε μαζί σας κάποιο άτομο να σας βοηθήσει στον χειρισμό τους στον χώρο αναμονής ή και στην αίθουσα εξέτασης.

4. Δώστε στο ζωάκι σας την ευκαιρία να «ανακουφιστεί» πριν μπείτε στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρείου. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα των «ατυχημάτων» που μπορεί να συμβούν σε έναν χώρο που ούτως ή άλλως τα ζώα στρεσάρονται. Σε περίπτωση «ατυχήματος» καθαρίστε αμέσως και διατηρείστε τον χώρο καθαρό.

5. Εισέρχεστε και παραμείνετε στον χώρο του κτηνιατρείου, έχοντας τον έλεγχο του ζώου σας. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος θα πρέπει να φοράει οδηγό-λουρί, η γάτα να είναι σε κλουβάκι μεταφοράς κλπ. Προστατέψτε έτσι τόσο το δικό σας κατοικίδιο όσο και τα υπόλοιπα που βρίσκονται εκεί από πιθανή σύγκρουση, τραυματισμό ή και μόλυνση.

Little kitten at the vet

6. Έχετε υπομονή όση ώρα περιμένετε να έρθει η σειρά σας. Τα κατοικίδια επηρεάζονται από το άγχος και τα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους, οπότε η δική σας ηρεμία, βοηθάει στην συμπεριφορά και ψυχολογία του ζώου σας.

7. Έχετε τα μικρά παιδιά σας υπό τον έλεγχο σας. Η επίβλεψη του κατοικίδιου ζώου στον χώρο αναμονής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη όταν υπάρχουν παιδιά που κάνουν θόρυβο, παίζουν ή τρέχουν ελεύθερα στον ίδιο χώρο. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί εκνευρισμός τόσο στα υπόλοιπα ζώα όσο και στους ιδιοκτήτες που περιμένουν την σειρά τους.

8. Κατά την παραμονή σας στο χώρο αναμονής μην ταΐζεται, μην προσφέρετε παιχνίδια και μην χαϊδεύεται τα άλλα ζωάκια χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη τους. Δεν γνωρίζετε τον λόγο που βρίσκονται
εκεί. Μπορεί να είναι μία επίσκεψη ρουτίνας μπορεί όμως να συντρέχει άλλος λόγος πχ. το ζωάκι να χρειαστεί νάρκωση ή να είναι επιθετικό κα.

9. Έχετε τα κινητά τηλέφωνα σας απενεργοποιημένα ή σε πολύ χαμηλή ένταση. Οι έντονοι ήχοι και οι δυνατές ομιλίες δημιουργούν άγχος και νευρικότητα τόσο στα ζώα (άρρωστα ή μη), όσο και στους γύρω ιδιοκτήτες. Αν υπάρχει ανάγκη για έκτακτη επικοινωνία, χρησιμοποιείτε μηνύματα.

Ακολουθώντας τα παραπάνω απλά βήματα, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο γίνονται λιγότερο «τραυματικές» για το ζωάκι σας και διευκολύνετε τον κτηνίατρο να κάνει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη επιτυχία την δουλειά του.

Επιμέλεια : Ιωάννης Σταματίου, Κτηνίατρος