Πρόβλημα «τουαλέτας»

Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει μαγική λύση στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι όταν λείπετε όλη την ημέρα από το σπίτι.

Τα καλά νέα είναι ότι τα σκυλιά είναι καθαρά ζώα και όταν τους δίνετε η δυνατότητα δεν λερώνουν το «σπίτι» τους. Είναι στην φύση τους να απομακρύνονται από τον χώρο που κοιμούνται και τρώνε για να κάνουν την ανάγκη τους.

 

Για να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι στην τουαλέτα του, καλό θα είναι να εκμεταλλευτείτε το ένστικτο του στο να κρατάει το σπίτι του καθαρό.

Η πρώτη μέθοδος που έχουν οι άνθρωποι για την εκπαίδευση είναι ή η εφημερίδα ή η πάνα. Η μέθοδος αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν δεν είστε σε θέση να βγάζετε το κουτάβι σας έξω τακτικά. Με τον τρόπο αυτό το κουτάβι διδάσκεται ότι μπορεί να λερώνει μέσα στο σπίτι.

Για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα πρέπει πρώτα να οργανώσετε το πρόγραμμα διατροφής. Έχοντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για το κουτάβι, θα έχετε και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην τουαλέτα του. Αντιθέτως αν «τσιμπάει» μεζεδάκια διάφορες ώρες της ημέρας, είναι δύσκολο να προβλέψετε τις ανάγκες του με ακρίβεια. Τα κουτάβια θέλουν να βγουν για την ανάγκη τους:

Τα κουτάβια θέλουν να βγουν για την ανάγκη τους:

• Μετά από ύπνο
• 15-30 λεπτά μετά το φαγητό τους
• Αφού πιουν αρκετό νερό
• Μετά από έντονο παιγνίδι

Παρακολουθείστε. Συνήθως προειδοποιούν, κάνουν κύκλους, μυρίζουν επίμονα κλπ. Βγάζετε το κουτάβι έξω από την ίδια πόρτα και πηγαίνετε το στο ίδιο σημείο. Μείνετε μαζί του. Αν το αφήσετε μόνο του να κάνει την ανάγκη του, μπορεί ή να στρεσαριστεί από την αποχώρηση σας ή να ξεκινήσει την εξερεύνηση του χώρου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεχάσει το λόγο που βγήκε έξω. Αμέσως μόλις κάνει την τουαλέτα του, επιβραβεύστε το και επαινέστε το.

Το μυστικό είναι να το παρακολουθείτε πολύ στενά ώστε να το εμποδίσετε να κάνει λάθος. Αν παρ’ όλα αυτά σας ξεφύγει και το δείτε πάνω στη «δράση», σηκώστε το και πηγαίνετε το στο σωστό μέρος.

Αν διαπιστώσετε ότι το κουτάβι «έδρασε» κάπου μέσα στο σπίτι, είναι δικό σας λάθος γιατί το αφήσατε ανεπιτήρητο. ΜΗΝ πάτε το κουτάβι στο συγκεκριμένο μέρος και του τρίψετε τη μύτη εκεί. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το κάνετε αυτό και είναι ανθυγιεινό. Μην βιαστείτε να πείτε ότι το έκανε επίτηδες ή ότι το ξέρει και δείχνει ένοχο. Δεν είναι ενοχή, είναι φόβος. Διαβάζει τη στάση του σώματος σας, την έκφραση σας και τη φωνή σας. Ξέρει ότι για κάποιο λόγο θα το μαλώσετε, δεν ξέρει όμως τον λόγο. Θα πρέπει να βγάλετε το κουτάβι έξω από το δωμάτιο και να καθαρίσετε χωρίς να σας βλέπει. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τη μυρωδιά όσο καλύτερα γίνετε για να αποφύγετε άλλα ατυχήματα στο ίδιο σημείο. Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει καλά.

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθείτε συνέχεια η λύση είναι ένα κλουβάκι (crate). Με τη σωστή εκπαίδευση δεν θα το θεωρεί ως τιμωρία, αντιθέτως μπορεί σε σύντομο διάστημα να γίνει το καταφύγιο του. Θα
διαπιστώσετε ότι θα πηγαίνει εκεί μόνο του όταν θέλει να ησυχάσει και να νιώθει σιγουριά.

Ως προς το πρόγραμμα, τηρήστε το όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μην το αλλάζετε το Σαββατοκύριακο. Όσο το κουτάβι μεγαλώνει του μαθαίνετε να κρατιέται περισσότερη ώρα.

Ένα καλό εργαλείο είναι το πορτάκι για σκύλους. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί για να το χρησιμοποιεί και ότι το πρώτο διάστημα θα πρέπει να βγαίνετε έξω μαζί του.

Τι μπορείτε να κάνετε αν λείπετε όλη μέρα; Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε το κουτάβι στο κλουβί του όλη μέρα.

• Περιορίστε το σε ένα δωμάτιο όπου δεν θα μπορεί να κάνει ζημιές ή να βλάψει τον εαυτό του. Στρώστε στο πάτωμα εφημερίδες ή πάνες και σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα αφαιρέστε τις. Τοποθετείστε στην άλλη άκρη του δωματίου το κρεβάτι του, τα παιγνίδια του, το φαΐ και το νερό του.

• Ζητήστε τη βοήθεια ενός μέλους της οικογένειας, ενός φίλου ή ακόμα και ενός ειδικού (ζητήστε συστάσεις) για να το παρακολουθεί τις ώρες που λείπετε.

• Εξασφαλίστε ένα χώρο για το κουτάβι έξω από το σπίτι (μπαλκόνι ή κήπος).
Φροντίστε να έχει ασφάλεια, καταφύγιο από το κρύο ή τη ζέστη, νερό και φαγητό. Μην το έχετε δεμένο με αλυσίδα. Θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό παιδιά, γάτες και ότι άλλο μπορεί να το βλάψει.

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.