Πιστεύετε ότι έχετε το πιο ενεργητικό κουτάβι στην πόλη; Κινείται ασταμάτητα; Είναι μία γούνινη τετράποδη καταστροφική μηχανή; Αναρωτιέστε που μπλέξατε; Κι όμως οι πιθανότητες είναι να έχετε ένα απόλυτα φυσιολογικό κουτάβι!
Οι νέοι κάθε είδους δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να δοκιμάζουν όλες τις συμπεριφορές που μπορούν να σκεφτούν.
Μαθαίνουν μέσα από αυτά που προσπαθούν να κάνουν. Μερικά πράγματα που θα μάθουν θα τα απολαύσουν και θα τα επαναλάβουν, ενώ άλλα πράγματα που δεν θα τους είναι ευχάριστα θα τα αποφεύγουν. Η δουλειά μας είναι να τους παρέχουμε ευκαιρίες για να μάθουν τις συμπεριφορές που θέλουμε να επαναλαμβάνουν.
Το κουτάβι σας θα μάθει να εκτελεί τις συμπεριφορές που θέλετε πιο γρήγορα αν:
1. Ρυθμίσετε το περιβάλλον του κουταβιού με επιτυχία.
2. Παρέχετε άφθονη άσκηση και ψυχική διέγερση.
3. Εστιάσετε στην ανταμοιβή του κουταβιού, για τις συμπεριφορές που θέλετε.
Το να μάθετε στο κουτάβι σας την «τουαλέτα» του, περιλαμβάνει εκτός από διδασκαλία και καλή διαχείριση. Το βοηθάτε να αποφύγει τους μπελάδες και τους πειρασμούς.
Για παράδειγμα: Όλα τα πράγματα που θα κλειδώνατε για ένα παιδάκι δύο ετών, θα πρέπει να τα κρύβετε και από το κουτάβι σας.
• Τα δοχεία απορριμμάτων θα πρέπει να είναι απρόσιτα στο κουτάβι. Όχι μόνο γιατί θα βρείτε τα σκουπίδια σκορπισμένα στο σπίτι, αλλά και γιατί το προστατεύετε από το να καταπιεί βλαβερά πράγματα.
• Το κουτάβι δε θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ανθρώπινα ρούχα, παπούτσια κλπ.
• Το χαρτί υγείας δε θα καταστραφεί αν έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειστή. Πόρτες για μωρά ή κάγκελα θα εμποδίσουν το κουτάβι να έχει ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
• Αν παρακολουθείτε το κουτάβι ή το έχετε σε ασφαλές μέρος θα αποφύγετε πολλές ζημιές, καταστροφικές για το ίδιο αλλά και για το σπίτι σας.
Πιθανόν να γνωρίζετε ήδη ότι τα κουτάβια έχουν την τάση να είναι “υπερκινητικά”. Όλη αυτή η ενέργεια θα πρέπει να διοχετευθεί με κάποιο τρόπο. Αν δεν του παρέχουμε εμείς κάποια διέξοδο, θα βρουν μία δικιά τους.
Βγάζοντας το κουτάβι για μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας ή στο πάρκο το βοηθάτε να ασκηθεί. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το πόση άσκηση χρειάζεται το κουτάβι σας για την ηλικία του. Επίσης θα πρέπει να έχουν γίνει τα εμβόλια του ώστε να είναι προστατευμένο από αρρώστιες.
Ένας τρόπος για να ασκείτε το κουτάβι είναι να του μάθετε την «επαναφορά» ενός παιγνιδιού. Του πετάτε το αγαπημένο του παιγνίδι και αυτό τρέχει και το φέρνει πίσω σε εσάς. Εσείς δεν κουράζεστε και αυτό διοχετεύει την ενέργεια του ευχάριστα.
Υπάρχουν και άλλα παιχνίδια που ασκούν το κουτάβι σωματικά και διανοητικά. Παιχνίδια όπως το “κρύβω & βρίσκω”. Κρατάτε απαλά το κουτάβι σε ένα σημείο και κάποιο μέλος της οικογένειας κρύβει ένα αγαπημένο του παιγνίδι. Του είναι πολύ διασκεδαστικό να ψάχνει και ενθαρρύνει καλές συμπεριφορές όπως το να έρχεται, να βρίσκει και να επαναφέρει τον «θησαυρό» του.
Αντικαταστήστε την ερώτηση “Πως θα το κάνω να σταματήσει….. ?” με την ερώτηση “Τι θέλω να κάνει το κουτάβι μου ?”. Εστιάστε δηλαδή περισσότερο στο τι θέλετε να κάνει το κουτάβι σας, κερδίζοντας χρόνο και έλεγχο στο σύνολο των πράξεων του.
Όταν το κουτάβι χοροπηδάει γύρω σας, ενθαρρύνετε το να παίξει με ένα παιχνίδι. Αλλάζετε τα παιχνίδια για να μην τα βαρεθεί. Ένα εξαιρετικό παιχνίδι για την αποφυγή ανίας είναι ένα «Κονγκ». Είναι ένα σκληρό παιχνίδι από καουτσούκ που μέσα είναι κούφιο και έχει μία κοιλότητα. Το άδειο μέρος του σας επιτρέπει να κάνετε το παιχνίδι πραγματικά διαφορετικό κάθε μέρα.
Τη μία μέρα μπορείτε να το γεμίσετε με μπισκοτάκια, την άλλη μέρα με κάποιο τυρί, τη τρίτη με κάποια άλλη λιχουδιά κ.ο.κ. Καλό θα είναι να το γεμίζετε με πράγματα που μπορεί να βγάλει μόνο του και με κάποια άλλα που δεν μπορεί. Αφού θα έχει περάσει τη μισή μέρα προσπαθώντας να το αδειάσει, θα θέλει να σας το φέρνει πίσω για να βγάλετε τα υπόλοιπα εσείς. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνετε το κουτάβι σας να το φέρει πίσω σε σας, για να το ξαναγεμίσετε!
Άλλο παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει το κουτάβι σας απασχολημένο για κάποιο χρονικό διάστημα είναι μία μπάλα με μεγάλες τρύπες ή ένα Buster Cube (ένα μεγάλο παιχνίδι πλαστικό με θαλάμους) τα οποία γεμίζετε είτε με μικρές λιχουδιές, είτε με τις κροκέτες του. Καθώς το κουτάβι κυλάει τον κύβο, πέφτουν ένα ένα τα κομματάκια της τροφής. Με αυτό το παιχνίδι, ένα μέρος των τακτικών γευμάτων του σκύλου σας θα το δίνετε μέσω της μπάλας ή του κύβου.
Ξοδέψτε χρόνο στο να μάθετε στο κουτάβι σας τις βασικές εντολές «κάτσε», «έλα» «ξάπλα». Με αυτόν τον τρόπο, όταν το κουτάβι κάνει κάτι «απαράδεκτο», μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του σε μία πιο κατάλληλη. Για παράδειγμα: ένας σκύλος που ανταποκρίνεται στην εντολή «κάτσε», δεν πηδάει στους καλεσμένους σας!
Το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας είναι η σωστή διαχείριση. Με την αποφυγή άσκοπων συμπεριφορών, κάψιμο της επιπλέον ενέργειας, αποφεύγοντας την πλήξη καθώς και με τη διδασκαλία των κατάλληλων συμπεριφορών θα έχετε τον υπέροχο σκύλο που πάντα είχατε στο μυαλό σας να αποκτήσετε!
Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.