Τράβηγμα του λουριού στη βόλτα

travaei voltaΗ ώρα της βόλτας θα πρέπει να είναι διασκεδαστική τόσο για τον κηδεμόνα όσο και για τον σκύλο. Όμως η  διασκέδαση εξαφανίζετε όταν ο κηδεμόνας «ρυμουλκείτε» από έναν αποφασισμένο σκύλο.  Ένας μικρόσωμος σκύλος μπορεί να σας τραβάει σαν τρελός, ενώ ένας μεγαλόσωμος μπορεί να «εξαρθρώσει» το χέρι σας. Το να έχετε τον έλεγχο του σκύλου σας, στις βόλτες είναι πολύ σημαντικό και για εσάς αλλά και για την ασφάλεια του ίδιου του σκύλου.
Σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι άνθρωποι, οι σκύλοι δεν τραβούν γιατί θέλουν να δείξουν κυριαρχία στο αφεντικό τους.

Τότε γιατί προσπαθεί να περάσει γρήγορα τον δρόμο?
Μα γιατί θέλει να βρεθεί απέναντι …. γρήγορα.

Για ποιους λόγους «τραβούν» οι σκύλοι;

Για πολλούς και διάφορους τρόπους είναι η απάντηση.
1. Είναι απλώς, φυσιολογική συμπεριφορά  για τους σκύλους. Από την φύση τους έχουν πιο γρήγορο ρυθμό βαδίσματος από τον δικό μας.

2. Τα σκυλιά, και κυρίως τα νεαρά/κουτάβια όταν βγαίνουν βόλτα, υπερ-ενθουσιάζονται. Αυτό τα κάνει να θέλουν να βρεθούν σε πάρα πολλά σημεία σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

3. Τα σκυλιά τραβούν όταν βλέπουν άλλους ανθρώπους ή άλλα σκυλιά. Συνήθως το μόνο που θέλουν είναι να «εξετάσουν» τους ανθρώπους και απλώς να μυρίσουν-γνωρίσουν τα σκυλιά.

4. Πολλές φορές τραβούν, όταν βλέπουν ένα θήραμα (πχ. γάτα) ή κάτι που κινείται (πχ. ποδήλατο) και ενστικτωδώς θέλουν να το κυνηγήσουν και να το πιάσουν.

5. Άλλος λόγος που μπορεί να τραβούν, είναι όταν κάτι τους φοβίζει και θέλουν να φύγουν μακριά από αυτό.

6. Ένας ακόμη λόγος που τραβούν στην βόλτα τους είναι ότι οι κηδμόνες τους δεν τους δίδαξαν, πως πρέπει να βαδίζουν σωστά.

Η κυριαρχία, η δύναμη και ο έλεγχος είναι ανθρώπινα κίνητρα και συχνά καλύπτουν λανθασμένα τις φυσιολογικές και ενστικτώδεις ενέργειες των σκύλων.

Πως θα σταματήσουμε το τράβηγμα του λουριού;

α) Ξεκινήστε την εκπαίδευση της εντολής «κοντά/δίπλα» όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν πάρετε κουτάβι, αρχίστε από την πρώτη κιόλας μέρα κάνοντας εξάσκηση αρχικά μέσα στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να του διδάξετε τον σωστό τρόπο, ιδίως αν ο σκύλος σας πρόκειται να γίνει μεγαλόσωμος.

β) Προσοχή, μην επιβραβεύετε (άθελα σας) έναν σκύλο που τραβάει.

γ) Χρησιμοποιείτε πάντα σταθερό λουρί στις βόλτες σας και όχι λουρί με ιμάντα επιστροφής (Flexy).

δ) Βγαίνετε στον δρόμο και ο σκύλος σας αρχίζει να τραβάει προς κάθε κατεύθυνση. Αμέσως σταματήστε και περιμένετε να γυρίσει προς το μέρος σας –η πρώτη του κίνηση θα είναι να γυρίσει να σας κοιτάξει με απορία. Μόλις επιστρέψει, κάντε ένα ή δύο βήματα μπροστά λέγοντας του την εντολή «δίπλα ή κοντά». Ο σκύλος θα «πάρει θάρρος» και θα αρχίσει πάλι να προχωράει μπροστά. Ξανα-σταματήστε και περιμένετε πάλι να έρθει κοντά σας. Μόλις επιστρέψει, επιβραβεύστε τον. Συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μην τραβάτε το λουρί για να τον αναγκάσετε να γυρίσει. Πρέπει να του δώσετε το μήνυμα ότι κάθε φορά που τραβάει, η βόλτα σταματάει. Αντίθετα, όταν είναι δίπλα σας, η βόλτα συνεχίζεται.

Θα πρέπει να είστε συνεπής στις στάσεις και στα ξεκίνημα σας. Στις πρώτες βόλτες, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε πολλές φορές. Είναι όμως μέρος της διαδικασίας μάθησης του σκύλου και πραγματικά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο ώστε οι επόμενες βόλτες σας να γίνουν απολαυστικές και για τους δύο.

ε) Εάν η παραπάνω τεχνική δεν λειτουργήσει, προσπαθείτε το εξής : Αντί να σταματάτε κάθε φορά που ο σκύλο τραβάει, αλλάξτε κατεύθυνση. Μην σταματήσετε για να τον περιμένετε, απλά γυρίστε και προχωρήστε γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μόλις σας ακολουθήσει επαινέστε τον. Τα περισσότερα σκυλιά εστιάζουν στο που βρίσκεστε ή προς τα που θα πάτε και ξεχνούν το τράβηγμα. Η ιδέα είναι να διορθώσει ο σκύλος τον εαυτό του.

Για δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικά λουριά εκπαίδευσης που θα σας παρέχουν επιπλέον βοήθεια.

Head Collars

2a 2b 2c

Harnesses

3a   3b   3c

Μην χρησιμοποιείται πνίχτες, κολάρα με καρφιά, ηλεκτρικά κολάρα, κλπ. Η πίεση που ασκούν τέτοιου είδους κολάρα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον λαιμό, την τραχεία, τον οισοφάγο και την πλάτη. Εκτός από τα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, άγχος, φοβίες κλπ). Ο πόνος αυξάνει την επιθετικότητα. Μόλις τα κολάρα αυτά αφαιρεθούν από τον σκύλο, το πρόβλημα παραμένει. Επενδύστε στην επικοινωνία μεταξύ σας αντί στην τιμωρία.

 

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων www.4dogs.gr

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.