Γιατί οι θετικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τροφή/λιχουδιές στην εκπαίδευση?

leo_trofi_ekpaidefsiΤο φαγητό είναι το κυριότερο κίνητρο για όλατα ζώα (δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό), έτσι η μέθοδος της επιβράβευσης – ανταμοιβής στην εκπαίδευση των σκύλων είναι αποτελεσματική, εύκολη, αποδοτική και ευχάριστη.

Κάθε φορά που αναρωτιόμαστε πως σκέπτονται τα σκυλιά ή με ποιόν τρόπο μαθαίνουν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά ΔΕΝ είναι άνθρωποι. Πράγματι, δεν σκέπτονται ανθρώπινα και δεν μαθαίνουν με τον τρόπο που μαθαίνουμε εμείς. Τα σκυλιά συνήθως μαθαίνουν μέσω της όρασης και της όσφρησης. Ωστόσο, ακριβώς όπως κι εμείς, έχουν ανάγκες και στόχους.

Στην θετική εκπαίδευση σκύλων, η τροφή/λιχουδιά, χρησιμοποιείται ως κίνητρο-ενισχυτής για την «εργασία» και την «επιτυχία» του σκύλου σε αυτά που θέλουμε να μάθει.

Μερικοί άνθρωποι όμως βλέπουν την χρήση των ανταμοιβών ως δωροδοκία. Ας δούμε λοιπόν τι είναι δωροδοκία και τι είναι η επιβράβευση.

Δωροδοκία είναι η πράξη της παρουσίασης της τροφής στον σκύλο, προκειμένου να κάνουμε τον σκύλο να εκτελέσει μια επιθυμητή συμπεριφορά.

Επιβράβευση είναι η πράξη του να παρουσιάσουμε κάτι που θεωρεί πολύτιμο ο σκύλος (φαγητό, παιχνίδι, έπαινο κλπ), αφού έχει εκτελέσει μια επιθυμητή συμπεριφορά.

Στην περίπτωση της δωροδοκίας, ο σκύλος μαθαίνει ότι, αν δεν δει πρώτα την λιχουδιά στο χέρι του κηδεμόνα του, δεν ανταποκρίνεται.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της επιβράβευσης μαθαίνει ότι τα καλά πράγματα «παραδίδονται» αφού έχει κάνει την συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να ενταχθούν κι άλλα είδη ανταμοιβής για τον σκύλο.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να καταργούμε σταδιακά και σιγά σιγά τις ανταμοιβές της τροφής μόνο αφού το σκυλί μας έχει μάθει σωστά την εντολή ή την συμπεριφορά που θέλουμε. Χρησιμοποιείτε ποικιλία στις επιβραβεύσεις, αντί ενός καθορισμένου είδους τροφής.

Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι τα σκυλιά πρέπει να τρώνε την τροφή τους σε ένα μπολ, οπότε πάρτε την τροφή ή τις λιχουδιές του και βελτιώστε την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του.

– Χτίστε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη

– Δημιουργήστε έναν σκύλο ευτυχισμένο και με όρεξη για «δουλειά»

– Σε καμία περίπτωση δεν θα βλάψετε τον σκύλο σας, ούτε σωματικά, ούτε ψυχικά (προσέξτε μόνο να μην παχύνει).

Επιμέλεια : Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.