Δεν έχετε χρόνο για εκπαίδευση;

Ξανασκεφτείτε το…

Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση των βασικών εντολών που γνωρίζει, «εκπαιδεύοντας» τον σκύλο σας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Για παράδειγμα, όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι:

• Πλένετε τα πιάτα σας και είναι τριγυρνάει δίπλα σας. Δώστε του την εντολή «κάτω – μείνε».

Σε διάφορες καθημερινές σας δραστηριότητες:

• Πριν του δώσετε το πιατάκι με το φαγητό του, βάλτε τον να κάτσει πρώτα.

• Όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας σας, στείλτε τον στην «θέση» του και μετά ανοίξτε και υποδεχθείτε τον καλεσμένο σας.

Είναι σημαντικό θα θυμάστε ποια εντολή δώσατε και για πόσο χρόνο. Αν πχ. θέλετε να είναι στην θέση «κάτω – μείνε» για πέντε λεπτά, συμβουλευτείτε το ρολόι σας. Να είστε σταθεροί, μην αλλάζετε την εντολή που θα πρέπει να εκτελέσει, διαφορετικά ο σκύλος θα σηκωθεί και θα φύγει, μόλις γυρίσετε την πλάτη σας.

Αν διακόψει την εντολή, ήρεμα πηγαίνετε τον πίσω, στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκετε και ξανά δώστε του την ίδια εντολή.

Όταν ο χρόνος της εντολής που ορίσατε, περάσει – φροντίστε να μην είναι πολύ μεγάλος για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα – απελευθερώστε και επιβραβεύστε τον χαρούμενα.

Στην αρχή, οι δουλειές σας μπορεί να χρειαστούν τον διπλάσιο χρόνο για να τελειώσουν. Είναι όμως ένας καλός τρόπος –με λίγα λεπτά καθημερινά – να μην ξεχνάει ο σκύλος σας τις εντολές της βασικής υπακοής, αν δεν έχετε αρκετό χρόνο στην διάθεση σας να ασχολείστε μαζί του.

Και μην ξεχνάτε : η εκπαίδευση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.