Εκπαίδευση ευκινησίας σκύλων (Agility)

Τι είναι το agility?

Είναι ένα άθλημα ευκινησίας, σχεδιασμένο για ταχύτητα και ευελιξία, στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της ηλικίας τους.

Πρόκειται για μία συγκεκριμένη προκαθορισμένη πορεία την οποία ακολουθεί ο σκύλος υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη του, χωρίς λουρί παρά μόνο με τη γλώσσα του σώματος, λεκτικές εντολές ή και σινιάλα. Σε  αυτήν την πορεία υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια, μεταξύ των οποίων, η τραμπάλα, οι πόλοι, το πλαίσιο Α, τούνελ, διάφορα άλματα κα. Σε διαγωνισμούς agility, στόχος είναι να επιτευχθεί η πορεία αυτή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όσο το δυνατόν με λιγότερα λάθη.

Κάνοντας εκπαίδευση για το agility δεν είναι απαραίτητο να πάρετε μέρος σε αγώνες. Στην πραγματικότητα μπορείτε να συμμετέχετε γιατί είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Σας βοηθάει να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας, αμοιβαίο σεβασμό και επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως το να διαχειριστείτε εμπόδια, να σχεδιάσετε την πορεία τους κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας την ασφάλεια και την ψυχαγωγία σας, τα εκπαιδευτικά μαθήματα μας, σας προετοιμάζουν για διασκέδαση από την πρώτη κιόλας ημέρα !

Λόγοι γιατί να παρακολουθήσετε μαθήματα agility

• Τα περισσότερα σκυλιά επωφελούνται από τα μαθήματα ευκινησίας

• Μαθαίνουν να εστιάζουν την προσοχή τους (συγκεντρώνονται)

• Bελτιώνει την ισορροπία τους, το συντονισμό τους, και σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε στο σκυλί σας σε ένα θετικό και διασκεδαστικό περιβάλλον

• Τα σκυλιά λατρεύουν τα μαθήματα agility, και οι ιδιοκτήτες συχνά παρατηρούν ότι το σκυλί τους γίνετε καλύτερο και πιο ευτυχισμένο.

• Τα συγκεκριμένα μαθήματα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, αλλάζοντας μια κακή συμπεριφορά σε κάτι παραγωγικό και ευχάριστο

• Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου, η οποία αναπτύσσεται μέσω της θετικής επικοινωνίας και επιβράβευσης καθ ‘όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Γνωριμία με το agility & προϋπόθεσης

Το agility είναι ιδανικό για σκυλιά που έχουν κάνει βασική εκπαίδευση. Είναι μια καλή ευκαιρία να «ξεσκονίσετε» τις γνώσεις σας σε όλες τις βασικές εντολές (κάτσε, κάτω, μείνε, έλα κλπ) και συμπεριφορές που εσείς και  το σκυλί σας θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε τα μαθήματα ευκινησίας.

Το agility δεν αποτελεί μαθήματα υπακοής, είναι περισσότερο παιχνίδι και πρόκληση. Το σκυλί σας μαθαίνει τον συντονισμό, την ισορροπία, την αυτοπεποίθηση στον εαυτό του και την διαχείριση εμποδίων. Εσείς, μαθαίνετε να επικοινωνείτε μαζί του και να λειτουργείτε σαν ομάδα.

Προαπαιτούμενα: Όλα τα σκυλιά πρέπει να είναι επτά μηνών και άνω, να έχουν κάνει βασική υπακοή και να μπορούν να ελεγχθούν με λουρί.
Ποια σκυλιά μπορούν να συμμετέχουν σε μαθήματα agility

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν τα μαθήματα agility περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένες ράτσες. Στην πραγματικότητα, όλες οι ράτσες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα μαθήματα, και ιδανικά φαίνονται να είναι τα σκυλιά εργασίας ή τα ποιμενικά. Παρόλα αυτά, ένα πίντσερ, ένα μαλτεζ, ένα ημίαιμο ή και ένα μπασέ μπορούν να κάνουν μαθήματα ευκινησίας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δεν παίζει ρόλο η ράτσα, το μέγεθος ή το βάρος του σκύλου.

Το Agility ιδανικό και για κουτάβια

Μπορείτε να εγγραφείτε σε μαθήματα Agility εάν είναι μεταξύ τριών και οκτώ μηνών, με την προϋπόθεση ότι το κουτάβι σας είναι πλήρως εμβολιασμένο.Πρόκειται για μία ειδικά σχεδιασμένη τάξη η οποία είναι εύκολη και δεν επιβαρύνει τα οστά και τις αρθρώσεις των κουταβιών. Δίνετε μεγάλη έμφαση στο χτίσιμο αυτοπεποίθησης του σκύλου και στην επικοινωνία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα Agility με το κουτάβι σας μία φορά, δύο φορές, ή όσο συχνά εσείς θέλετε!

Μαθήματα agility και στα ενήλικα σκυλιά (7 ετών και άνω)

Ενθαρρύνουμε τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά να συμμετέχουν σε αυτά τα μαθήματα αρκεί να είναι υγιή.

Το agility σε μεγαλύτερα σκυλιά βοηθάει στον να παραμένουν σωματικά ενεργά, και πνευματικά δραστήρια.

Δεν προτείνετε σε ηλικιωμένα ζώα τα οποία πιθανότατα να έχουν προβλήματα υγείας όπως αρθριτικά, προβλήματα ευστάθειας, ακοής κλπ. Παρακαλούμε μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας είναι αρκετά υγιές για να συμμετέχει. Εναλλακτικά μπορείτε να συμμετέχετε σε μαθήματα εκμάθησης κόλπων (tricks).

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.