Η εφηβεία στα σκυλιά

Τα κουταβάκια μεγαλώνουν… και μπαίνουν στην εφηβεία…

Εφηβεία : Η ενήβωση είναι η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Γνωρίζετε ότι, λόγω των αυξημένων ορμονών τους μπορεί να έχουν αλλαγές (συνήθως αρνητικές) στη συμπεριφορά τους?

Μην ανησυχείτε! Θα περάσει σύντομα!

Στα αρσενικά σκυλιά εμφανίζεται περίπου στους 7 με 12 μήνες της ηλικίας τους. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για άλλα σκυλιά, ή για πόδια ανθρώπων. Ο σκύλος γίνεται πιο «ανεξάρτητος», αρχίζει να «οριοθετεί» την περιοχή του ουρώντας σε κάθε δεντράκι ή κάθε γωνία που θα βρει μπροστά του. Με λίγα λόγια, γίνεται «άντρας»!

Την περίοδο αυτή, «ξεχνάει» τα περισσότερα πράγματα που ήδη ξέρει. Δοκιμάζει διάφορες συμπεριφορές καθώς και την υπομονή σας. Εσείς θα πρέπει να του θυμίζετε σταθερά και με υπομονή τις καλές του συνήθειες.

Η στείρωση (ευνουχισμός) ενδέχεται να μειώσει κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές, όχι όμως και να τις εξαφανίσει. Συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας.

Στα θηλυκά σκυλάκια, η εφηβεία εμφανίζετε με τα συμπτώματα του οίστρου, δηλαδή περίπου 7 ή 8 μηνών. Χαρακτηρίζεται από μια κολπική ροή αίματος που μπορεί να διαρκέσει για περίπου 13 έως 20 ημέρες (ωοθυλακιορυξiα). Ο κύκλος αυτός, επαναλαμβάνεται περίπου κάθε έξι μήνες για την υπόλοιπη ζωή της. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσει συμπτώματα ψευδής κύησης.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως είναι: ανορεξία, λήθαργος και κατάθλιψη, παραγωγή γάλακτος, μητρότητα σε άψυχα αντικείμενα (μαλακά παιχνίδια, μαξιλάρια), δημιουργία φωλιάς, αλλαγή συμπεριφοράς  (επιθετικότητα).

Φερθείτε φυσιολογικά. Μην ενθαρρύνετε τις αφύσικες αντιδράσεις. Προσπαθήστε να της αποσπάτε την προσοχή από κάθε «παράξενη» συμπεριφορά με πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Εάν δεν θέλετε η σκυλίτσα σας να αναπαραχθεί, θα πρέπει να την έχετε υπό την αυστηρή επίβλεψη σας ώστε να μην έρθει σε επαφή με αρσενικά σκυλιά για το διάστημα αυτό.

Καλό θα είναι να συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας την λύση της στείρωσης, η οποία απαλλάσσει τη σκυλίτσα – κι εσάς – από τη ροή αίματος, μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικών όγκων στους μαστούς, πυομήτρας κλπ.

Εάν δυσκολεύεστε ή τα πράγματα βγουν «εκτός ελέγχου» ζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.