Η περιποίηση της γάτας

Η καθημερινή ενασχόληση μας, ειδικά στις περσικές ή μακρύτριχες γάτες, θεωρείτε απαραίτητη.

1. Καθημερινό  βούρτσισμα  με  ειδικές  για  το  μήκος  της  τρίχας βούρτσες και χτένες

2. Καθαρισμός αυτιών – ακολουθώντας την φορά της τρίχας – με βαμβάκι    ή    μπατονέτα,    χρησιμοποιώντας    ειδικό    καλλυντικό καθαριστικό ή Baby oil

3. Βούρτσισμα δοντιών. Απαραίτητο από νεαρή ηλικία για να το μάθει και να το δέχεται η γάτα μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία παιδική  οδοντόβουρτσα  ή  τα  ειδικά «δαχτυλάκια  βούρτσες»  που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μαζί με  κτηνιατρικές οδοντόπαστες που δεν αφρίζουν και δεν χρειάζονται ξέπλυμα και έχουν ελκυστικές γεύσεις.

4. Κόψιμο νυχιών, περίπου μία φορά τον μήνα από τον κτηνίατρο ή τον groomer σας.

5. Καθαρισμός ματιών, εμποτίζοντας βαμβάκι σε χαμομήλι ή ειδικό καλλυντικό καθαριστικό.

6. Στις κοντότριχες γάτες ενδείκνυται η χρήση ειδικού γαντιού που αφαιρεί τις νεκρές τρίχες και συγχρόνως κάνει ευχάριστο μασάζ στο γατάκι σας.

Αν θέλετε να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας θα πρέπει να την έχετε εξοικειώσει με το νερό και το σεσουάρ από μικρή ηλικία, χρησιμοποιώντας πάντα ειδικά υποαλλεργικά σαμπουάν.

Το μπάνιο στην γάτα δεν θεωρείται απαραίτητο καθώς η γάτες πλένονται μόνες τους. Αυτό βέβαια, συχνά δημιουργεί στο στομάχι τους «τριχόμπαλες» και καλό θα είναι να της παρέχεται ειδική πάστα ή σνάκ για την αφαίρεση των τριχών από το πεπτικό τους σύστημα.
Τέλος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα κουρέματος στις μακρύτριχες φυλές, εφ’ όσον οι κόμποι που τυχόν δημιουργούνται είναι σε μεγάλη έκταση και το γατάκι σας αντιδράει στους χειρισμούς σας.

Επιμέλεια: Παρταλίδου Μάγια – Κτηνίατρος & Επαγγελματίας Groomer