Θετική εκπαίδευση σκύλων

Θετική ενίσχυση για τον σκύλο μας

543_Lisa_MariaΥπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να εκπαιδεύσεις έναν σκύλο. Σήμερα, η πλειοψηφία των εκπαιδευτών έχει περάσει ήδη από τους παραδοσιακούς τρόπους στην θετική, βασισμένη στην ανταμοιβή, μέθοδο. Σε αυτή, δεν χρησιμοποιείται καμία μορφή βίας (λεκτική, ψυχολογική, σωματική), είναι δίκαιη, ανθρώπινη και σύμφωνη με το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα με τον Ν.2017/1992, ΦΕΚ 31 Α της 27.02.1992.

Χρησιμοποιώντας την θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση του σκύλου σημαίνει ότι επιβραβεύετε τις επιθυμητές για εσάς συμπεριφορές του και αγνοείται αυτές που δεν σας αρέσουν. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μαθαίνει να σκέφτεται «τι θα κερδίσω & πως;» μεγαλώνοντας τις πιθανότητες να επαναλαμβάνει τις συμπεριφορές που τον «συμφέρουν». Στην αντίθετη περίπτωση, «αν δεν κερδίζω κάτι, καλύτερα να μην το κάνω».

Εκπαιδεύοντας σκυλάκια

Ως επιβράβευση-ανταμοιβή για την καλή του συμπεριφορά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια ή ότι άλλο είναι αρεστό στον σκύλο σας (πχ. βόλτα).

Τα οφέλη της θετικής ενίσχυσης στην εκπαίδευση του σκύλου σας είναι πολλά:

  • Οποιοσδήποτε μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε όλη την οικογένεια να συμμετέχει, από το μικρό παιδί έως και τον ηλικιωμένο.
  • Σας επιτρέπει να επικοινωνείτε μαζί του με σαφήνεια. Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να κάνει το σκυλί σας και του το δείχνετε, επιβραβεύοντας τον όταν το κάνει. Η τιμωρία δεν είναι πάντα τόσο σαφής.
  • Η θετική ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα προβληματικών συμπεριφορών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η τιμωρία μπορεί να φαίνεται αρχικά αποτελεσματική, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να μεγαλώσει ένα πρόβλημα συμπεριφοράς (πχ. φοβίες, επιθετικότητα).
  • Η πνευματική άσκηση του σκύλου σας, βοηθάει στο «κάψιμο» της επιπλέον ενέργειας του. Για παράδειγμα ένας σκύλος που πάσχει από ανία, μπορεί να μασάει και να καταστρέφει πράγματα, να σκάβει ή να γαβγίζει ασταμάτητα. Με μικρά καθημερινά «διαλείμματα» εκπαίδευσης, θα εκπλαγείτε με την αλλαγή αυτών των ανεπιθύμητων συμπεριφορών.
  • Είναι διασκεδαστική, τόσο για τον σκύλο, όσο και για τον κηδεμόνα!. Μόλις ο σκύλος καταλάβει ότι η εκπαίδευση τον οδηγεί σε «καλά πράγματα» είναι πρόθυμος να κάνει ότι του ζητήσετε, με χαρά.
  • Ενισχύει το δεσμό σας, μαζί του. Για τους περισσότερους από μας, τα σκυλιά μας είναι οι φίλοι και οι σύντροφοί μας. Περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του, σε συνδυασμό με την θετική ενίσχυση, χτίζεται μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας που οδηγεί στον σεβασμό και την αγάπη.

Στην θετική εκπαίδευση θα πρέπει να είστε συνεπής και να επιβραβεύετε στον σωστό χρόνο. Να είστε δίκαιοι, να προβλέπετε και να ελέγχετε το περιβάλλον του σκύλου σας βοηθώντας τον να αποφεύγει τα «λάθη». Χρησιμοποιείτε πάντα τις ίδιες λέξεις για τις εντολές που δίνεται. Ξεκινήστε με υπομονή και καλή διάθεση και θα εντυπωσιαστείτε με τα αποτελέσματα.

Θετική Σκέψη – Θετική Ενίσχυση – Θετικά αποτελέσματα