Κοινωνικοποίηση – Κοινωνική Συσχέτιση

new dog maria  2[1]Τι είναι η Κοινωνικοποίηση;
Κοινωνικοποίηση μπορεί να περιγραφεί ως η διαδικασία με την οποία ένα ζώο μαθαίνει πώς να αναγνωρίζει και να αλληλεπιδρά με το είδος του (σκύλος με σκύλο), ή με άλλα είδη (σκύλος με γάτα, σκύλος με άνθρωπο κλπ). Αυτή η αλληλεπίδραση βοηθά τα είδη να μάθουν τη γλώσσα του σώματος και τις δεξιότητες επικοινωνίας μεταξύ τους.

Τι είναι η Κοινωνική Συσχέτιση;
Κοινωνική συσχέτιση μπορεί να περιγραφεί ως η διαδικασία με την οποία ένα ζώο έχει συνηθίσει και απευαισθητοποιήσει διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ώστε να μαθαίνει να τους αγνοεί. Αυτό περιλαμβάνει οπτικά ερεθίσματα και ήχους, όπως βροντές, πυροτεχνήματα, κουδούνια σπιτιών κλπ. Αυτό αναφέρεται και ως εξοικείωση.

Η σημαντικότερη περίοδος κοινωνικοποίησης και κοινωνικής συσχέτισης στα κουτάβια ξεκινάει την όγδοη εβδομάδα της ζωής τους. Είναι η εβδομάδα αποτύπωσης των αρνητικών / φοβικών εμπειριών. Για αυτό και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται τέτοιου είδους εμπειρίες. Το κουτάβι από αυτή την εβδομάδα και μετά αρχίζει να καταγράφει τις εμπειρίες του και να τις συσχετίζει. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει γρήγορα οτιδήποτε.

Γιατί πρέπει να διασφαλιστεί ότι το σκυλί μου θα έχει επαρκή
Κοινωνικοποίηση & Κοινωνική Συσχέτιση;
Η Κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ότι το σκυλί μας θα γίνει ένα καλά ισορροπημένο ζώο συντροφιάς.Βοηθάει το σκυλί μας να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει στο μέλλον καθώς και όλο το φάσμα των ανθρώπων και εμπειριών στο περιβάλλον του. Συμβάλλει στην αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων όπως νευρικότητα ή επιθετικότητα.

Η Κοινωνικοποίηση αρχίζει από τον εκτροφέα και συνεχίζεται από εσάς. Μόλις πάρετε το κουταβάκι σας θα πρέπει να το εντάξετε στο δικό σας καθημερινό πρόγραμμα. Ξεκινάτε εκθέτοντας το σκυλί σας σε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα εμπειριών και θετικών ερεθισμάτων.

Έχω ένα ενήλικο σκυλί, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
Ναι, η τροποποίηση συμπεριφοράς μπορεί να υλοποιηθεί αν και τις περισσότερες φορές η βοήθεια ενός ειδικού, έμπειρου εκπαιδευτή σκύλων είναι απαραίτητη. Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να απευαισθητοποιηθούν σε άγνωστες ή τρομακτικές καταστάσεις σταδιακά, αλλά ποτέ αυτή η απευαισθητοποίηση δεν θα αντικαταστήσει τα οφέλη της πρώιμης κοινωνικοποίησης.

Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησης;
Η αναπαραγωγή, η ιδιοσυγκρασία και η υγεία και των δύο γονέων, η εκπαίδευση, η διατροφή, το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει, επηρεάζουν το κουτάβι ως και την ενηλικίωση του. Ένα μη σωστά  κοινωνικοποιημένο κουτάβι εξελίσσετε σε ένα φοβικό ή/και επιθετικό ενήλικο σκύλο, ο οποίος ή θα επιτίθεται σε ότι του είναι ξένο ή θα τρέχει να κρυφτεί.

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.