Κουτάβι – Οδηγίες για το Περιβάλλον του

301_ PeriΠεριβάλλον
Τα κουτάβια χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζουν και να μεγαλώνουν. Μέχρι να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται, να εκπαιδευθούν στην τουαλέτα τους και να έχουν περάσει από το στάδιο της “εξερεύνησης” χρησιμοποιώντας τα δόντια τους (σε ηλικία περίπου έξι μηνών), είναι καλύτερα να τα εποπτεύουμε ώστε να μην έχουν πρόσβαση π.χ. σε χαλιά, σε χημικά προϊόντα, σε ηλεκτρικά καλώδια ή σε ακριβά έπιπλα ή ακόμα και στον κήπο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το ασφαλές περιβάλλον μπορεί να είναι η κουζίνα τους, ένα βοηθητικό δωμάτιο με πόρτα – κάγκελο παιδιού ή ακόμα ένα κλουβάκι (crate) από το οποίο θα βγαίνει πολύ συχνά και υπό επιτήρηση. Βεβαιωθείτε ότι στον κήπο σας δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από το κουτάβι, αν ναι, βγάζετε το κουταβάκι σας μόνο με λουρί.

Ρουτίνα
Η ρουτίνα είναι σημαντική στα κουτάβια κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών τους. Ξεκινήστε με τη διαδικασία ταΐσματος σε συγκεκριμένα και τακτά διαστήματα. Βγάλτε το έξω αμέσως μόλις ξυπνάει, μετά από το γεύμα του και κάθε δύο με τρεις ώρες. Προγραμματίστε πότε είναι η «ώρα παιγνιδιού» και πότε η «ώρα «ξεκούρασης» ενώ είστε παρόντες. Το κουτάβι σας πρέπει να μάθει να ηρεμεί και να απασχολείται μόνο του με τα δικά του παιγνίδια, διαφορετικά θα γίνει απαιτητικό και θα περιμένει να ασχολείστε συνέχεια μαζί του.

Κήπος
Τα μικρά κουτάβια δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους στον κήπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βαριούνται και απογοητεύονται γρήγορα, με αποτέλεσμα να γίνουν καταστροφικά, θορυβώδη και ενδεχομένως  διεκδικητικά. Τα ανεπιτήρητα κουτάβια μπορεί να :

• μασήσουν φυτά (μερικά μπορεί να είναι τοξικά για αυτά)
• θάβουν τα παιχνίδια τους
• γαβγίζουν σε οποιοδήποτε θόρυβο και να ενοχλούν τους γείτονες
• κυνηγούν γάτες, πουλιά
• τρώνε έντομα όπως μέλισσες ή σφήκες (επικίνδυνο για αλλεργίες)
• πνιγούν σε σιντριβάνι, λιμνούλα ή στην πισίνα

Είναι πολύ καλύτερα να πηγαίνετε το κουτάβι σας στον κήπο σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να το συνδυάσει με την «τουαλέτα» του. Αποφεύγετε να αφήνετε ανοιχτή την πίσω πόρτα του σπιτιού.

Μαθαίνουν να μένουν μόνα τους
Το κουταβάκι σας χρειάζεται πολλές ώρες ύπνου καθημερινά. Εκμεταλλευτείτε το στο να μένει μόνο του για σύντομα χρονικά διαστήματα κάθε μέρα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πάντα παρέα ή να εξαρτάται μόνο από εσάς. Ένα κουτάβι που δεν μπορεί να μείνει μόνο του, ενώ είστε σπίτι, αργότερα θα υποφέρει από «υπερβολική προσήλωση» και «άγχος αποχωρισμού», κατά την αναχώρησή σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Μην επιστρέφετε στο κουτάβι σας όταν παραπονιέται, γαβγίζει ή κλαίει γιατί έτσι επιβραβεύετε μια λανθασμένη συμπεριφορά. Περιμένετε μέχρι η συμπεριφορά σταματήσει και μετά μπείτε στο δωμάτιο. Μόλις το κουτάβι σας μεγαλώσει αρκετά, είναι εκπαιδευμένο στην τουαλέτα του και μένει μόνο του, μπορείτε να το αφήνετε σταδιακά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Απαγορευμένες περιοχές
Κρατάτε το κουτάβι σας μακριά από σκάλες (και απότομες πτώσεις), γιατί καθώς ανεβαίνει και κατεβαίνει μπορεί να προκληθούν μακροχρόνιες βλάβες, προβληματικές για την ανάπτυξη του. Προσέξτε να μην πηδάει από καρέκλες, καναπέδες και κρεβάτια. Σηκώνετε το αγκαλιά για να το βάλετε ή βγάλετε από το αυτοκίνητο. Μην τα ενθαρρύνετε να πηδούν. Καλύτερα κρατήστε το έξω από τα υπνοδωμάτια για να αποφύγετε διάφορα προβλήματα.

Ενοχλητικές για το κουτάβι, συμπεριφορές
Αποτρέψτε ενήλικες και παιδιά να είναι ενθουσιώδεις με το κουτάβι σας. Μην τους επιτρέπετε και διακόπτουν τον ύπνο του ή να το κουράζουν υπερβολικά με παιγνίδια. Μην επιτρέπετε να το παίρνουν αγκαλιά και να το χαϊδεύουν συνέχεια. Δεν είναι φυσιολογικό για το κουτάβι. Ένα κουτάβι που «μεγαλώνει» σε αγκαλιά πολύ εύκολα θα εξελιχθεί ή σε εξαρτώμενο ή σε απαιτητικό ή και δυσπροσάρμοστο στο περιβάλλον του σκύλο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην επιτρέπετε σε κανέναν και για κανέναν λόγο, να του προκαλεί πόνο ή δυσφορία.

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.