Μάσημα & Δάγκωμα στα Κουτάβια

Γιατί τα κουτάβια ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για μάσημα σε μας και τα πράγματα μας;

Υπάρχουν πραγματικά πολλοί λόγοι. Πρώτα απ’ όλα, το μάσημα είναι απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά για ένα κουτάβι. Τα προβλήματα προκύπτουν συνήθως όταν: α) τα κουτάβια δεν έχουν διδαχθεί τα όρια για
μάσημα ή δάγκωμα σε ανθρώπους β) όταν δεν τους παρέχεται αρκετή άσκηση και γ) όταν έχουν εύκολη πρόσβαση σε διάφορα ενδιαφέροντα γι’ αυτά πράγματα.

Όταν τα κουτάβια είναι πολύ μικρά, συνηθίζουν να πειραματίζονται με τον κόσμο τους για να μάθουν τι πρέπει να κάνουν και τι όχι ξεκινώντας από τη μητέρα και τα αδέλφια τους. Όπως εμείς οι άνθρωποι ανεχόμαστε κάποιες συμπεριφορές στα μωρά αλλά όχι όταν τα παιδιά είναι μεγάλα, έτσι και οι μητέρες των κουταβιών τα διδάσκουν πότε πρέπει να σταματούν.

Δυστυχώς, πολλές φορές τα κουτάβια πωλούνται στους νέους ιδιοκτήτες τους πριν τους δοθεί αυτή η ευκαιρία. Η κατάσταση είναι χειρότερη συνήθως σε νεογνά που έχουν ληφθεί πριν από την ηλικία των 8 εβδομάδων καθώς η μητέρα και τα άλλα κουτάβια δεν έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν τη “δουλειά” τους.

Κατά πρώτον, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κουτάβια έχουν μεγάλη ανάγκη να μασούν – ειδικά όταν αλλάζουν δόντια. Για το λόγο αυτό να είστε σίγουροι ότι παρέχετε στο κουτάβι σας τα κατάλληλα πράγματα. Πολύ καλή ιδέα είναι να αγοράσετε από τον κρεοπώλη σας μεγάλα κόκαλα. Θα είναι ακόμα πιο νόστιμα αν έχουν επάνω τους μικρά κομμάτια κρέατος!

Καλό θα είναι να τους δίνουμε το κόκαλο μέσα στο κλουβάκι τους ή σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην λερώσουν π.χ. το χαλί μας. Δίνοντας στο κουτάβι κόκαλα είναι πολύ ασφαλέστερο και πολύ νοστιμότερο από  οποιοδήποτε ανθρώπινο δέρμα ή ξύλινο πόδι τραπεζιού, μαξιλάρι ή φυτό.

Αν προτιμήσουμε να δίνουμε στο κουτάβι μας ειδικά κόκαλα αγορασμένα από pet shop, θα πρέπει να προσέχουμε μήπως έχουν στη σύσταση τους χημικές ουσίες. Παρακολουθείτε το κουτάβι για να βεβαιωθείτε ότι δεν το τρώει πάρα πολύ γρήγορα, κόβοντας μεγάλα κομμάτια τα οποία στη συνέχεια μπορεί να το τραυματίσουν ή και να το πνίξουν.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα παιχνίδι «Κονγκ» ή ένα αποστειρωμένο κόκαλο και να το γεμίσετε μέσα με κάτι νόστιμο όπως φυστικοβούτυρο ή κρέμα τυριού. Θα κρατήσουν το κουτάβι ευτυχισμένο και απασχολημένο για πολλές ώρες καθώς τονώνουν και την πνευματική του ικανότητα.

Επίσης θα πρέπει να αφήνετε μόνο ένα ή δύο παιχνίδια έξω για το σκυλί σας. Όλα τα παιγνίδια μαζί, μπορεί να του είναι βαρετά. Να έχετε πολλά διαφορετικά είδη – τα οποία όμως θα εναλλάσσονται κάθε φορά!

Κατά δεύτερον, πρέπει να σκεφτούμε πως θα κάνουμε το κουτάβι να σταματήσει το δάγκωμα. Για να ξεκινήσουμε, κάνουμε ότι ακριβώς θα έκανε η μητέρα και τα αδελφάκια του. Ανέχονται τα «τσιμπήματα» αλλά όταν γίνονται σκληρά και ενοχλητικά αντιδρούν φωνάζοντας ή απομακρύνονται.

Ξεκινήστε αγνοώντας τις συμπεριφορές που δεν σας αρέσουν και ενθαρρύνετε συμπεριφορές που θέλετε. Αν συνεχίζει να σας δαγκώνει αγνοήστε το εντελώς ή φύγετε από το δωμάτιο που βρίσκεστε για λίγα λεπτά (κάποιος να είναι ακόμα εκεί να το ελέγχει).Στερείστε του την παρουσία σας.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να το βάλετε για λίγα μόνο λεπτά στο κλουβάκι του. Δεν θα πρέπει όμως να το συνδυάσει με τιμωρία γιατί θα αποφεύγει στη συνέχεια να μένει εκεί. Αφήνοντας το εκεί λίγα λεπτά θα σκεφτεί γιατί
αποκλείστηκε από την «παρέα». Πιθανότατα θα γκρινιάζει, θα κλαίει και θα γαβγίζει. ΔΕΝ θα πρέπει να το αφήσετε να βγει έξω όσο κάνει κάτι από αυτά…. αν δεν θέλετε να ενθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά ! Απλά περιμένετε για μια σύντομη παύση στο θόρυβο, οπότε και το επαινείτε άμεσα για το ότι είναι ήσυχο και το βγάζετε έξω, ώστε να επανέλθει στην “παρέα”. Μην ξεχνάτε ότι είναι ακόμη μωρό!

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να δοκιμάζετε, είναι να τραβάτε την προσοχή του σε κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον για αυτό. Για παράδειγμα μόλις αρχίσει να δαγκώνει, του πετάτε μία μπάλα ή ένα αγαπημένο του παιγνίδι.

Τέλος (αλλά πολύ σημαντικό), θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν ασκείται αρκετά ? Ένα κουρασμένο κουτάβι δεν μασάει ή δαγκώνει πολύ ή για πολύ ώρα….

Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.