Πηγές εύρεσης σκύλου / ζώου συντροφιάς

Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πηγών που μπορείτε να βρείτε ή να αγοράσετε έναν σκύλο συντροφιάς.

Καταφύγια ζώων – Φιλοζωικά σωματεία

Με τόσα υπέροχα ζώα που έχουν ανάγκη από ένα σπίτι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να ψάξετε από ένα καταφύγιο!

Αν και είναι δημοφιλές μέρος (με μεγάλο ποσοστό καθαρόαιμων σκύλων) από πολλούς ανθρώπους που ελπίζουν να βρουν ένα σκυλάκι, συνήθως τα περισσότερα ζωάκια δεν καταλήγουν ποτέ σε μία οικογένεια.

Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα σκυλιά ίσως χρειάζονται κάποια ιατρική αγωγή ή ιατρική περίθαλψη. Συνήθως τα καταφύγια τους παρέχουν τα απαραίτητα. Αναρωτηθείτε αν είστε διατεθειμένοι (χρόνος – χρήμα) να αναλάβετε μια τέτοια δέσμευση. Υπάρχει πιθανότητα αυτό που θα επιλέξετε να είναι ήδη στειρωμένο ή να σας ζητηθεί να το στειρώσετε εσείς μετά την υιοθέτηση του.

Ζητήστε πληροφορίες για το συγκεκριμένο σκύλο από το προσωπικό του καταφύγιου που το φροντίζει ή τον κτηνίατρο που το εξετάζει, με σκοπό να μάθετε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε για το παρελθόν του, τον χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του και την ιδιοσυγκρασία του. Αυξήστε έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας καλύτερου «ταιριάσματος» του νέου μέλους σας με την οικογένεια και τον τρόπο ζωής σας. Ελέγξτε αν έχει ιστορικό επιθετικότητας ή σοβαρών προβλημάτων συμπεριφοράς δύσκολων να διορθωθούν.

Η υιοθέτηση ζώου από καταφύγιο είναι από τις οικονομικότερες λύσεις και θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ημίαιμα ζώα είναι ανθεκτικότερα σε θέματα υγείας. Η ικανοποίηση που θα πάρετε είναι πολύ μεγάλη, με μόνο αντάλλαγμα ένα μόνιμο σπίτι με αγάπη και φροντίδα που ίσως δεν θα γνώριζε ποτέ στη ζωή του.

Εκτροφεία σκύλων

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τύποι εκτροφέων.

Ο πρώτος, προσπαθεί για την εξέλιξη της ράτσας. Καλύπτει τις προδιαγραφές καθαριότητας και υγιεινής στις εγκαταστάσεις εκτροφής του και γενικά αγαπάει και φροντίζει την ευζωία των σκύλων του. Κρατάει αρχεία για όλα τα ζώα του και τις γέννες και έχει υψηλό επίπεδο ιατρικής περίθαλψης όταν χρειάζεται. Δίνει μεγάλη σημασία στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των σκύλων του καθώς και στη σωστή ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των κουταβιών τους πριν την πώληση τους.

Θα σας επιτρέψει να δείτε τις εγκαταστάσεις, την μητέρα και το κουτάβι στον κατάλληλο χρόνο. Θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη ζωή σας με τον νέο μέλος σας. Ο ίδιος από την μεριά του θα σας κάνει τις απαραίτητες ερωτήσεις για τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής σας, ώστε να εγκρίνει την πώληση της συγκεκριμένης ράτσας σε εσάς. Είναι ο κατάλληλος τύπος εκτροφέα αν σας ενδιαφέρει η αγορά κάποιας ράτσας.

Ο δεύτερος τύπος, είναι αυτός που ενδιαφέρετε κυρίως για το εισόδημα του. Τα κίνητρα του είναι οικονομικά με αποτέλεσμα να «χρησιμοποιεί» τα σκυλιά του μόνο για αναπαραγωγή (πολλές φορές και πολύ συχνά).

Οι εγκαταστάσεις συνήθως δεν πληρούν τις προδιαγραφές, δεν «σπαταλάει» χρήματα για σωστή διατροφή και ιατρική περίθαλψη. Είναι πιθανό να μην σας δείξει την μητέρα των κουταβιών και δεν φροντίζει για την σωστή κοινωνικοποίηση τους.

Καλό θα είναι να αποφύγετε την αγορά κουταβιού από αυτόν τον εκτροφέα, ακόμη και αν σας δελεάσει προσφέροντας σας «καλύτερη» τιμή. Σε κάθε περίπτωση, ο εκτροφέας θα πρέπει να σας δώσει τα χαρτιά πιστοποίησης του σκύλου που αγοράζετε και θα πρέπει να έχει πολιτική επιστροφής (γραπτή) του κουταβιού σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά (είτε από εσάς, είτε από το κουτάβι πχ. υγεία).

Αγγελίες από ιδιώτες

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αγγελιών (σε περιοδικά, εφημερίδες, το διαδίκτυο) από ανθρώπους που χαρίζουν ή έχουν βρει ένα ζωάκι και θέλουν να το χαρίσουν ή να το δώσουν για υιοθεσία (δωρεάν ή με κάποιο μικρό ποσό).

Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως καλοπροαίρετοι ζωόφιλοι που προσπαθούν να βρουν ένα καλό σπίτι για το ζωάκι που βρέθηκε μπροστά τους. Μπορεί να μην ξέρουν πολλές λεπτομέρειες, θα προσπαθήσουν όμως να σας δώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες ξέρουν για το συγκεκριμένο ζώο και σίγουρα θα σας κάνουν και οι ίδιοι πολλές ερωτήσεις.

Υπάρχει όμως και μία κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δίνουν ή πουλάνε ζώα (σε πολύ χαμηλή τιμή) γιατί είναι «σκάρτα» και θέλουν να απαλλαγούν από αυτά. Ζητήστε να δείτε και να εξετάσετε το ζώο. Αν έχουν αντίρρηση ή δεν σας δίνουν πληροφορίες ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Pet Shops

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για την αγορά κουταβιών από pet shops. Στα καταστήματα πώλησης ζώων ισχύουν οι ίδιες αρχές όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαροί επιχειρηματίες και σε αυτόν τον κλάδο. Τα ζωάκια αυτά θεωρούνται «εμπόρευμα» με σκοπό το κέρδος και έχουν την αντίστοιχη μεταχείριση. Αυτό σημαίνει ότι:

συνήθως αποχωρίζονται τη μητέρα και τα αδέλφια τους σε ακατάλληλη μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα πρώτα βασικά μαθήματα συμπεριφοράς.

δεν γνωρίζετε αν έχουν γενετικές κληρονομικές παθήσεις (δυσπλασία, κώφωση κλπ) ή πάσχουν από κάποια ασθένεια (πάρβο, τύφο, γαστρεντερίτιδα κλπ).

δεν είστε σίγουροι για την καθαροαιμία του, άσχετα με τα χαρτιά πιστοποίησης που θα πάρετε.

ξεκινούν τη ζωή τους σε ένα γυάλινο κλουβάκι, εκτεθειμένα στον ήλιο, την μοναξιά, τη βρομιά, περιμένοντας έναν πιθανό αγοραστή. Σίγουρα άσχημη αρχή για ένα μωράκι.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να αγοράσετε υπεύθυνα και όχι επιπόλαια ένα ζωάκι από pet shop θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, να ρωτήσετε, να μάθετε, να ψάξετε και να ζητήσετε εγγυήσεις.

Αν ο κόσμος γνώριζε από που προέρχονται (puppy mills) τα ζωάκια των βιτρινών ίσως να μην τα αγόραζε.

ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ !!!

Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο και ψάξτε να βρείτε το τέλειο ζώο συντροφιάς για σας.

Είναι εκεί έξω και σας περιμένει.

 Επιμέλεια: Στογιάννη Μαρία – Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων και λοιπών επιμέρους στοιχείων ανήκουν στην Μαρία Στογιάννη. Απαγορεύεται η ανατύπωση, αναπαραγωγή, δημοσίευση και γενικά οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή διάδοση οποιουδήποτε στοιχείου σε έντυπη, ηλεκτρονική, ψηφιακή ή άλλη μορφή και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την άδεια της Μαρίας Στογιάννη.